http://www.prt-logar.cz

V Afghánistánu chci vařit česky, říká vojenský kuchař

11.8.2008

iDnes / 11.7.2008 / Na hamburgrech a hranolkama se v boji dlouho vydržet nedá, říká vojenský kuchař Zbyněk Tříska. V srpnu odletí společně s jednotkou na půlroční misi do Afghánistánu.

Na hamburgrech a hranolkama se v boji dlouho vydržet nedá, říká vojenský kuchař Zbyněk Tříska. V srpnu odletí společně s jednotkou na půlroční misi do Afghánistánu. Z amerických polotovarů chce prý zkusit vařit česká jídla.

S dvěma stovkami českých vojáků a civilních expertů bude Tříska pracovat na americké základně Shank v provincii Lógar. V srpnu vystřídá jeho jednotka kolegy, kteří tam působí od letošního března. "Chci se pokusit vařit z amerických polotovarů co možná nejvíce českých jídel," tvrdí. Připouští však, že to bude obtížné. Veškeré zásobování základny totiž mají na starost právě Američané.

"Věřím, že to zvládneme. Je tam hodně kuřecího masa, takže plánuju plátky s bramborem nebo rizoto. Člověk nemůže pořád jíst hranolky a hamburgry. Když to půjde, zkusíme udělat nějakou omáčku," konstatuje. Kvůli tomu už prý dokonce speciálně objednal pro kuchyni české koření. Na klasické vepřové se zelím podle něj vojáci nemohou spoléhat. "Jestli budu mít možnost udělat zelí a knedlíky a sehnat v muslimské zemi vepřové, pak to rád uvařím," říká. V Afghánistánu půjde o jeho třetí misi v "polní kuchyni". Před časem už vařil strávníkům v Kosovu.

V Lógaru bude mít na starost dvě stovky hladových krků. Obavy, že by s ostatními kuchaři nestihl pro tolik lidí uvařit, nemá. "Kuchař prostě jede od rána do večera, alespoň ten čas v misi rychlé utíká," tvrdí Tříska. Pokud to bude možné, chtěl by pro vojáky v kuchyni péct i český chleba. Byl se už dívat na speciální směsi, ze kterých by mohli kuchaři připravovat čerstvý chléb přímo na základně.

Český chleba je totiž svým složením natolik specifický, že ho nelze z jídelníčku vyškrtnout ani u vojáků v zahraničních misích. Nedávno to potvrdila i studie vědců Univerzity obrany v Brně. Armáda proto začala vyvíjet speciální kontejnerovou pekárnu, která by vojákům kdekoliv na světě zajišťovala přísun pečiva.

fotografie a videa

Stavební sezóna začala. Tohle jsou projekty, na kterých právě pracujeme

Přes zimu se činnost na většině staveb českého PRT v Lógaru zastavila, protože teploty klesly pod bod mrazu a pokračovat dál by znamenalo ohrozit kvalitu staveb. více ►